ATG

Alla som är intresserade av trav, hästsporten eller att spela på tips, känner till ATG. Ja, till och med alla de som inte spelar alls kommer att veta vad detta är för ett bolag. ATG är armen i det svenska spelmonopolet som har ansvaret för samt sköter allt. Ja i synnerhet det som rör tips och betting på trav och galopp. Med andra ord är ATG det organ som förmedlar kunskap och underhållning samt spänning inom den svenska hästsporten.

När du söker kontakt för att spela på trav eller galopp så finner du detta spelbolag antingen i spelbutiken, via deras spelsajt online eller i luckan där du lämnar in tipset på travbanan. ATG står som förkortning för det långa namnet, Aktiebolaget Trav & Galopp. I denna artikel ska du få läsa om lite historia, samt om alla olika populära speltyper som detta svenska spelbolag erbjuder.

Spela på trav

Historiska fakta om ATG

Något du inte alls behöver veta som spelare på hästsport, är hur ATG bildades, när och hur de har utvecklats. Dock kan detta vara lite intressant kuriosa, så det fick en liten plats i denna artikel. Det so du redan känner till är att detta är det stora organ som samverkar för att sköta just spel på hästtävlingar i Sverige. ATG grundades redan 1974, vilket är mycket tidigt i den svenska spelhistorien. Under den tiden ansågs det smutsigt att vara spelare och att tippa. Detta var något som folk gömde och inte ville att andra skulle se. Idag har detta med Internet och dagens moderna tankesätt suddats ut, och alla kan stå raka i ryggen och ståta med hur bra de tippar på travet eller övrig sportsbetting.

ATG ägs av Svensk Travsport och Svensk Galopp samt av den svenska staten. Här regleras den verksamhet som bedrivs av ett avtal mellan dessa olika ägare. När det gäller den svenska travsporten så har det svenska spelmonopolet inom detta område nästan suddats ut. Idag är det faktiskt fritt för andra att utmana ATG´s monopolställning genom att ett licenssystem infördes. Detta ger dock också ATG friheten att erbjuda andra spel, såsom onlinecasino eller hasardspel för att bara ge två exempel.

Olika tips som erbjuds av ATG

Trots att det getts en frihet för alla som vill konkurrera med de spel på trav och galopp som erbjuds av ATG, så finns det ingen. I alla fall som ännu lyckats att nå upp till detta stora spelbolags storhet. Här erbjuds helt enkelt de bästa travloppen, oddsen och de bästa spelen. Vad är det då som erbjuds och varför är dessa tips och spel så populära. Ja, ett svar på den frågan är naturligtvis att det var det enda som fanns under många år. Precis som med Stryktipset hos Svenska Spel, så har alla som spelar på travet indoktrinerats av de klassiska spelen.

De vanligaste bettingtipsen

De olika tips på travet som är de gamla klassiska är V75, V65 och V5. Här handlar det då om helt olika tips, men det kommer också att ha ett helt klart samband med varandra och om du kan spela ett av dem så kan du spela alla. Efter detta finns det nya varianter av dessa spel som då kallas för V64, V85 samt V3. Ja som du ser finns det massor av olika val när du vill tippa på travet. Nedan förklaras snabbt de tre klassiska, vilket också gör att du förstår hur de andra fungerar.

  • V75: Detta är ett travtips som var det första som började sändas i TV, där du då kunde följa loppen live direkt i hemmet. Här var det TV4 som var först framme med denna populära sändning. På V75 fyller du i en kupong med sju lopp. Där ska du tippa vinnaren i var och ett av dessa. Här fyller du också i något som kallas för reserver, vilka går in om din häst inte skulle komma till start. Du kan vina på mellan 7 ned till 5 rätt
  • V65: På V65 tippar du sex lopp, medan allt annat fungerar precis som när du tippar V75, med sj´killnaden att du här bara kan vinna på 6 eller 5 rätt.
  • V5: Detta är kanske det spel som spelas mest på travbanan och varje dag i spelbutikerna om du bortser från Vinnare & Plats. Här handlar detta om att tippa på precis samma sätt som på de redan nämnda tipsen. Du vinner egentligen bara på 5 rätt, men vid vissa tillfällen kan de bli utdelning på 4 rätt.

ATG – Spela odds spel på travet

ATG Sverige
Bild tagen från ATG.se

Det kommer också att finnas det som kan liknas mera med odds spel när du vill tippa och betta på travet. Naturligtvis kommer detta också att vara tips. Men det kommer att vara det som har den största liknelsen med de odds spel du finner gällande den övriga klassiska sportsbettingen. Här handlar detta då om det mycket populära spelet Dagens Dubbel samt om spel på vinnare och plats.

  • Dagens Dubbel: Tippa på två vinnare i två utvalda lopp varje dag. Du viner bara om både dina val segrar i loppet
  • Vinnare & Plats: Här kan du göra valet av att spela på en häst i ett valfritt lopp. Du som spelar vinnare satsar på seger, medan du som spelar på plats vinner om din häst placerar sig mellan 1-3 plats.

Spela en Harry

Något som är mycket vanligt för de som inte vill ta sig tid att tippa på travet, eller som inte har kunskaper inom sporten är Harry. Detta är ett system som skapas automatiskt av ATG, vilket kan köpas på alla platser där travtips säljes.

Här kan du besöka och läsa mer om ATG.